Ramazanda Bolca Tüketilmesi Önerilen Meyve ve Sebzeler

28-06-2021 13:14
Ramazanda Bolca Tüketilmesi Önerilen Meyve ve Sebzeler

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte nasıl beslenilmesi gerektiği konusu da önem kazandı. Tüm gün boyunca aç duran bedenin sağlığı için iftar ve sahur saatlerinde doğru beslenmek, gereksiz besin tüketmemek gerekiyor. Sindirim ve bağırsak sistemimizi destekleyen besinlerin tüketimi oldukça önemlidir. Sebze ve meyve kullanımı aşırı olmamakla beraber gerektiği kadar tüketilmelidir. Vücudumuzu hem pandemiye karşı hem de uzun süreli açlığa karşı koruyan besinlerin tüketimi gerekmektedir. C vitamini, antioksidanlar, sebze ve meyveler de gerektiği kadar kullanılmalıdır.Sahurda ne yemeliyizsorusuna şekersiz gıdaların kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle Ramazan ayında artan tatlı tüketimi gereksiz kalori alımına neden olup beden sağlığımızı bozar. Bağışıklık sistemini güçlendiren, hasta olmamızı engelleyen vitaminlerin alınması önerilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

Turunçgiller, kuşburnu, domates, maydanoz, soğan, biber, dutsu tüm meyveler ve berryler, brokoli, kabak, yeşil her türlü sebze de C vitamini alınmasını sağlayan besinler arasında yer alır. Taze sıkılmış meyve ve sebze suları tüketimi artırılmalıdır. Yemeklere lezzet veren sarımsak bunun yanı sıra pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Zencefil Asya kökenli bir bitki olup yüksek besin ve vitamin kaynağıdır.Diyette sahurda ne yemelisorusuna sebze ve meyvelerin doğru bir seçim olacağını söylemeliyiz. Kekik dezenfekte edici olup balgam söktürücü özelliğiyle de bilinir. Bronşlar, akciğerler kekiğin öncelikle başlıca kullanım alanlarıdır.

Ramazan Ayında Uzak Durulması Gereken Besinler

İçeriğini bilmediğimiz ürünler, rafine gıdalar, hazır çorbalar, üzerinde yanık, kömür karası görünümü olan her tür besinden uzak durmak gerekir. İyi pişmemiş ürünler, şekerli yiyecekler, kızartmalar, işlenmiş etlerden uzak durulması gerekir. Yemekler ardından şerbetli tatlılar yemek, çok şekerli meyveler örneğin üzüm tüketmek de ilerleyen saatlerde rahatsızlıklara neden olabilir. Sahur vaktinde de yemek yenileceği unutulmamalı sadece iftara ağırlık verilmemelidir. Ramazanda gece yemeği nedirsorusuna sahur vaktinde yenilen, imsak vakti gelene kadar süren bir öğündür cevabını verebiliriz.

Tüketilmesi Gereken Yeşillik ve Sebzeler

Yüksek besin içeriği ile sık tüketilmesi gereken yeşilliklerin tüketimi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye ediliyor. Marul, roka, salatalık, maydanoz gibi çeşitli sebzelerin tüketimi gereklidir. Vücutta antioksidan etkisi olan yeşil sebzeler Ramazan ayında uzun süren açlıkların da giderilmesini sağlayarak zinde durulmasını sağlar.

Elma ve muz özellikle sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Vücudun ihtiyaç duyduğu şeker de meyve kullanımı ile en sağlıklı şekilde alınır. Sahurda ne yersek tok tutar sorusuna sebzelerin ve yeşillik tüketiminin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde yeşillikleri yumurta ile tüketmek de tok kalmayı ve uzun süren oruç sürelerine dayanmayı sağlar. Tok kalmaya yardımcı olup gereken miktarda vitamin alınmasını sağlar. Yeşillik tüketimi aynı zamanda susuz kalmayı da önler.

Ramazanda Hurma Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

 

Sayısız faydası ile bilinen hurmalar Ramazan sofralarının da baş tacı oluyor. Hurma içerdiği B grubu vitaminlerle vücudun enerji metabolizmasında yer alıyor. Enerjiyi artırmaya yaraması dışında içinde ki karoten maddesiyle hafızayı güçlendirir. Orucu açarken tüketilen bu harika besin lif içeriği de oldukça yüksek. İftarda porsiyon dengesini ayarlamak için hurmayı tercih etmek mantıklı bir seçim olacaktır.Sahurda tok tutan ve susatmayan yiyeceklerlistesinde yerini almıştır. Uzmanlar tarafından günde 3 hurma tüketilmesi önerilir. 2 ile 3 adet arasında 3 hurma 1 meyve olarak sayılabilir. 1 hurma yaklaşık 80 kaloridir. Kan şekerinde meydana gelen ani değişimlerin yaşanmaması için yağlı tohumlarla tüketimi gerekir.


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.