Kayısı Tüketmek İçin 5 Önemli Neden

28-06-2021 12:43
Kayısı Tüketmek İçin 5 Önemli Neden

Yazın taze kışın kuru şekilde tükettiğimiz kayısının faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok. Sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra vücudumuz için gereken besin içeriklerini barındırır. Diş sağlığı, ağız için faydaları oldukça fazla olup cilt güzelliğini sağlamaya yardımcı oluyor. "Gün kurusu” olarak bilinen doğal kurutulmuş kayısı uzmanlar tarafından en çok önerilenler arasında yer alıyor.Kuru kayısı zararlarıolmayıp fazla tüketildiğinde "ishal” yaptığını söyleyebiliriz. Güncel araştırmalar kuru kayısı tüketimiyle uzun ömrün birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Demir içeriğiyle kansızlık tedavisinde kullanılır. Ruh halini dengeleyen bakır içeriği sebebiyle kayısı tercih edilebilir.

Antioksidan Etkisiyle Kayısı

Antioksidan özelliğine sahip olan "karotenid” kayısıda bulunur. Kırmızı, turuncu, sarı renklerde olan beta karotenid maddesi A vitamininin önemli maddesidir. İhtiyaç olduğu zaman beta karotenid A vitaminine dönüşebilir. A vitamini;

Üreme sağlığı,

Görme sağlığı,

Cilt sağlığı,

Bağışıklığın korunmasını sağlar.

Kalp ve Cilt Sağlığı İçin Kayısı

Potasyum kalp sağlığını koruması özelliğiyle bilinmekte olup en çok kayısı da bulunur. Kalp atış hızının düzenlenmesi potasyum sayesinde mümkündür. Kalp kaslarını beslemesi, tansiyonu dengelemesi, kan basıncını normal düzeylerde tutması bilinen faydalarındandır. Kalsiyum, fosfor gibi mineralleri kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş, ağız sağlığı için faydaları oldukça çoktur. Bağışıklık sistemini güçlendirip diş eti sorunlarını önler. Ağız içi yaraların iyileşmesini sağlar. Bol miktarda demir içerip kansızlıktan vücudumuzu korur. Büyüme, gelişme çağında olan çocuklar için yararlı olup tazesinde C vitamini bulunur.Kuru kayısı nasıl tüketilmelisorusuna aynı yaş hali gibi tüketilebileceğini söyleyebiliriz. Antioksidan özelliğe sahip olup beta karoten içeriğiyle yaşlanmayı geciktirir. Cildi korur, nemlendirir ve pürüzsüz hale getirir. A vitamini deride bulunan yağ bezelerinin aktivitesini en alt düzeye indirir. A vitamini siyah nokta oluşumunu engeller ve A vitamini kayısı içinde çok miktardadır.

Doğal Yollarla Kurutulan "Gün Kurusu” Kayısı Tüketin

Kuru kayısılar tüketilirken "gün kurusu” olarak bilinen doğal kayısının tercih edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kayısı doğal tatlandırıcı olup tatlılarda kuru meyveler arasında sıklıkla tercih edilebilir. Doğal şekeriyle hoşaf, kompostolar içerisinde kullanılabilir.Kuru kayısı günde kaç tane yenmelisorusuna diyet yapanların 2 3 taneyi geçmemek üzere yiyebileceğini söylemeliyiz. Kuru kayısılar rengini korumak amacıyla kükürt dioksit ile işlemlerden geçiriliyor. Astım hastaları bu kurutma yönteminden rahatsız olabilir. Aynı şekilde alerji hastaları için de bu yöntem çok sağlıklı değildir. "Gün kurusu” kayısı koyu renkteki kayısı olup glisemik indeksi oldukça yüksektir. Tüketim miktarı mümkün oldukça sınırlandırılmalıdır.

Diyet Menülerinin Gözdesi

Kuru ve taze olarak ara öğünlerde tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir.Kuru kayısıyı suda bekletmeksabah aç karnına bu suyu tüketmek sindirim ve boşaltım sistemini düzenlemeye yarar. Diyet günlerinde bağırsakların aktive olması önemli olup uzmanlar tarafından suyunun içilmesi önerilir. Kayısı yoğurt, sütlerle karıştırılarak ara öğünlerde tüketilebilir. Kurutularak, konservesi yapılarak ara öğünlerde tüketilebilir. Marmelat, reçel şeklinde kahvaltılarda sınırlı miktarlarda tüketilebilir. Şeker kullanmaya gerek kalmaması sebebiyle sık sık tercih edilir. Dondurularak kış aylarında ilk gün ki tadıyla yenilebilir.

Zengin Besin Değerleriyle Mükemmel Bir Seçim

 

Yaş kayısının faydalarısaymakla bitmez. Ortalama 130 gr kayısıda 313 kalori enerji vardır. 9,5 gr diyet lifi, 14,8 gr protein, 4686 IU A vitamini, 1,3 mg C vitamini, 4,0 mcg K vitamini, 5,6 mg E vitamini, 3,5 mg demir, 41,6 mg magnezyum, 1511 mg potasyum, 13 mg sodyum, 0,5 mg çinko bulunur.

blog içerik
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.