Hurma Nasıl Seçilir

28-06-2021 13:18
Hurma Nasıl Seçilir

Ramazan ayının gözdesi olan hurmalar çeşitleri ile farklı damak tatlarına hitap ediyor. Küçük enerji depoları olan hurmalar zengin besin içerikleri ile vücut sağlığımızı koruyor. Arap Yarımadası ve Afrika da yetişen hurmaların yararları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Tatlı lezzete sahip olan hurmalar A, B1, B2, C vitaminleri bulunduruyor. B grubu vitaminleri kansere karşı koruyan etkisiyle her zaman tüketilmelidir. Mineral, vitamin kaynaklarının yüksek olduğu meyveler özellikle insan vücudunda şeker seviyesini düzenleyici etkiye sahiptir. Kiloyu vücudun şeker ihtiyacını doğal yollarla koruması sayesinde dengede tutar. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini her zaman güçlü tutar. Cilt sağlığının ve güzelliğinin korunmasını sağlar. Sinir sistemini B1, B2 vitamin içeriğiyle korur. Sayısız faydası ile tümhurma çeşitlerizihin ve beden yorgunluğunu yok eder. İftarda çok az hurma tüketimi vücudu dinlendirici etki göstermektedir. Vücut için kan üretimini sağlar. Rahim kaslarının kasılmasını sağlayan hurmalar normal doğumun kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar. Demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir. Kansızlık, demir eksikliği gibi problemlerde sık sık tüketilmesi önerilir. Hurmalar aynı zamanda verem hastalığına karşı olumlu etkiye sahiptir. Çocukların, yaşlıların kemik zayıflığını engeller.

Çeşitli Özelliklere Sahip Hurmalar

Hurmaların kendine özel tadı bulunur. Renk, büyüklük, koku, yapı bakımından birbirinden farklıdırlar. Çeşitlerine göre hurmalar şu şekildedir:

Dıheyni hurma:Diyet menülerinde karşımıza çıkar. Doyurucu hurma türü olup rengi daha koyudur.

Hudri hurma:Kansızlık sorununa iyi gelmesiyle bilinen hurma, kan değerlerine de katkı sağlar. Sağlık açısından önerilen bir türdür.

Hulva hurma:Yaş hurmalar arasında yer alır. Emzirme, hamilelik dönemlerinde tavsiye edilir. Diğer çeşitlere göre kokusu, lezzeti daha ön plandadır. Sağlığımızı koruyanen iyi hurmalardan biri olarak bilinir.

Berni hurma:Ülkemizde sıkça karşımıza çıkar. Hamile bayanlara en sık önerilen hurmalardan biridir.

İran hurması:Kendine has özellikleriyle tüketilen İran hurması adını yetiştiği topraklardan alır. Tatlı olduğu için şeker hastalarının tüketmemesi önerilir. Koyu renkli ve ince kabukludur.

Baklava hurma:Kan yapıcı özelliğiyle bilinen, etli, oldukça büyük hurma türüdür.

Acve hurması:Panzehir olma özelliğiyle bilinenacve hurmasıülkemizde çok tüketilir. Doğumu kolaylaştırıcı etkisi ile bilinen Acve hurmasının hamileliğin ilk dönemlerinde çok fazla tüketilmemesi önerilir.

Sukkeri Fahir hurma:Açık renkli olmasıyla dikkat çeken hurma lifli olması nedeniyle diyet menülerinde yer alır.

Rabia hurma:Doyurucu hurmaların başında gelir. Kansere karşı etkilidir. Yüksek oranda lifli olması, kalın olmasıyla tercih edilmektedir.

Medine Medjul hurma:En çok tüketilen türler arasında olup iri boyutlu, ince kabukludur.

Şelebi hurma:Kuru yapıda olan hurma, kahverengi renkli, kendine has tadıyla dikkat çeker.

Tunus hurması:Açık kahverenginde olup uzun ve büyük boyutludur. Şeker oranı düşüktür. Hurmayı atıştırmalık olarak tercih edilen için önerilir.En pahalı hurmaçeşitlerinden biridir.

Hurma Seçerken Dikkat Edilecekler

Palmiye ağacı türünde olan hurma doğal ortamlarda yetişen bir meyvedir. Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Ülkemizde en çok tüketilen çeşidi iseMedine hurmasıolarak bilinir. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan hurmanın seçimi oldukça önemlidir. Tatsız, kuru, koyu renkli, içinde glikoz ya da glikoz şurubu olan hurmamalar tercih edilmemelidir. Tatsız ve kuru hurmaların içinde glikoz enjekte edilmekte olup içindekiler kısmına dikkat edilerek alınması gerekir. Islak gibi olan, ele yapışan ve fiyatı çok düşük hurmalardan uzak durulması gerekmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.